Осмели се да постигнеш успех!

Стояна Нацева

Осмели се да постигнеш успех!

Стояна Нацева, писател и ментор на 2022 година

Купища пари, бизнес за милиони, слава, светкавична кариера, щастлива пълнота на живота … Какво точно разбираме, когато кажем думата „успех“? Определенията са почти толкова много, колкото и тези за любовта. Като че всеки си има свое мерило. Но има ли някакви пресечни точки между афоризмите, приписвани на прочути личности от различни сфери на живота? Самият факт, че са оставили ярка следа, е причина да вярваме на споделения от тях опит.

Ето какво е казал четирикратният лауреат на наградата „Пулицър“ Робърт Фрост: „В гората имаше два пътя. Аз поех по по-малко познатия…“
Първата жена, прелетяла Атлантическия океан – Амелия Еърхарт, ни е завещала сентенцията: „Най-трудно е да вземеш решение да действаш. Оттам нататък просто трябва да си упорит.“
Изобретателят предприемач Стив Джобс добавя: „Времето ви е ограничено. Затова не го губете, живейки живота на някой друг.“
Много харесвам и думите на прочутия мореплавател Христофор Колумб: „Никога няма да прекосиш океана, ако нямаш куража да се откъснеш от брега!“

Забелязвате ли кое е общото между тях? Осмелили са се – да мечтаят, да рискуват, да действат! Аз също смятам, че няма друг път към истинския успех и съм се аргументирала защо във всичките ми книги. Наскоро, на премиерата на последната (засега) – „Дневник на вълшебствата. Как да се научим да сбъдваме своите желания“, почитатели ме попитаха каква магия съм приложила, за да успея да постигна толкова много: да издам десет бестселъра, да основа Академия „Щастлив живот“, да получа куп награди за успешен бизнес и за новаторския ми Метод на директните промени (Direct Change Solution), а само преди дни – и отличие за писател и ментор на 2022 г. от Националните награди за мода, шоу и бизнес в Бургас…

Някои се усъмниха дали всичко това не е за сметка на личния ми живот – не, не е. Имам чудесно семейство, съпруг и две деца, пътувам всяка година до екзотични страни, опознавам различни култури, създавам нови приятелства… Защото вярвам, че всичко е възможно, когато спазваш основните принципи по пътя към успеха (както и да го разбирате).
В една от моите най-търсени книги – „Живот без страхове“, съм описала подробно първия принцип, който мога да обобщя накратко така:
• Не се страхувай от промяна или от провал! Невъзможността да преодолееш страха е сред най-често срещаните причини за скучен живот „по течението“, вместо постигане на желаната реализация.

В друга моя книга – „Живей в изобилие: Енергията на парите“, съм изброила основните разлики между хората, които успяват, и тези, които се провалят. Оттам може да се извлекат и други принципи:
• Не търси причини/оправдания за неуспеха! Оглеждай се за възможности. Никога не забравяй, че ако имаш идеи, които те карат да гориш, значи притежаваш и ресурса да ги реализираш.
• Поеми отговорност за своите действия и постижения! Успехът зависи от теб, а не от външни фактори. Ако губиш време и енергия да се оплакваш и да критикувате другите (съседите, съгражданите, институциите и цялата „скапана“ държава), няма да ти останат сили да се фокусираш върху собствените си желания. Преориентирай се към съзидание!
• Не завиждай на успелите, учи се от тях! Да завиждаш е проява на дефицитно мислене и негативна емоция – а това източва енергията. Сякаш човек сам се ограничава, казвайки на Вселената: „Това никога не мога да го имам!“. И обратното: когато той или тя се възхищава, енергийното ниво се вдига, а целите се постигат с лекота.
• Настрой се да даваш, а не единствено да взимаш. Само бедният гледа как да мине гратис. Човек, който постоянно се оглежда за промоции и намаления, на (под)съзнателно ниво се страхува от мизерията и не може да се съсредоточи в изобилието.
• Погрижи се за самочувствието си! Успешният човек е уверен в качествата си и не си позволява да живее с потиснато достойнство. Благоденствието не идва при хора, които не харесват себе си и това, което правят. Който го знае, вече се е доближил до успеха. Остава да се освободи от ограничаващите вярвания и да приведе своите вътрешни нагласи в хармония с целите си. А ние в Академия „Щастлив живот“ сме разработили метода, по който това може да стане с лекота!

Стояна Нацева в списание Банкер

Leave a Reply

Your email address will not be published.