Корица и интервю на госпожа Стояна Нацева в списанието Журнал за жената

Корица и интервю на Журнал за жената

ЩАСТИЕ, УСПЕХ, ХАРМОНИЯ, БАЛАНС: какво е нужно, за да ги имаме?
Решихме, че за отговора на този въпрос трябва да се обърнем към правилния човек — специалиста по щастие Стояна Нацева.
Вдъхновяваща личност, която е хванала нишките на щастието и успеха — и не само умело плете с тях своя живот, но и споделя с
останалите тайната как се случва това. Ако трябва да разкажем всичко за Стояна, можем да напишем книга.
Самата тя е написала няколко бестселъра — за сбъдването на желанията, за живота без страхове, за избора любов… Но
Стояна не е само писател: тя е и бизнес дама, ментор личностно и бизнес израстване, съпруга и майка на две деца, основател на
Академия „Щастлив живот“, в която са се обучили и вдъхновили хиляди хора. Мисията ù е да помага на хората да разкриват
талантите си и да живеят живота на мечтите си. Ето защо ви срещаме с нея.

Всеки иска да бъде щастлив… Но в какво се състои щастието?
– Щастието е въпрос на личен избор и на волята да го осъществиш. А мнозина у нас живеят в заблудата, че щастието е нещо, което може да те сполети
изведнъж, без усилия – както се намира детелина с четири листа или се печели от лотарията. Още в една от първите ми книги – „Бъди центърът на своята
вселена“, споделям защо е важно всеки да опознае и заобича себе си, както и кои са най-лесните методи за промяна в начина на мислене и приемане на себе си.

Тоест онзи, който иска да е щастлив, не бива да е пасивен, а да действа. Как?

– Излизането от състоянието на хронична жертва е първата стъпка. Друг важен фактор е самопознанието. Задайте си въпроса: какво ме прави (би ме направило) щастлив човек? Иначе ще съжалявате, че не сте сбъднали мечтите си, че не ви е стигнала смелост… И ето ви още един важен фактор за щастливия живот – преодоляването на страховете. В моята книга Живот без страхове“ давам насоки как да стане това. Защото в по-голямата си част страховете са неоправдани/наследени и трябва да се преработят.

Достатъчно ли е да успеем в едно нещо? Защото определянето на приоритетите лесно ни обърква…
– Няма как да се чувстваш добре, ако просперираш само в една сфера. Не вярвам, че богат човек може да си живее прекрасно, ако няма здраве и обич. Сигурно си спомняте легендата за цар Мидас, в която той поискал от бог Дионис да може да превръща в злато всичко, до което се докосне. А когато се събудил с тази дарба, се радвал кратко – защото храната и водата също се превръщали в злато… Нашето общество днес е пълно с мидасовци – заблудени хора, които си мислят, че парите са всичко. Да, те са важни и в книгата ми „Енергията на парите“ аз посочвам пътя към тях. Но обяснявам и че богатството е преди всичко състояние на духа, начин за изобилно мислене.

Има ли схема на успеха, която лесно да следваме?
– Според Томас Леонард само 10% от успеха на човека се дължат на неговите качества, знания и умения. 40% са резултат от на начина му на мислене, останалите 50% – на обкръжението, а то формира и начина на мислене… Тоест, ако в буркан с кисели краставички сложите прясна, скоро и тя ще стане кисела. Онова, което виждаме около нас, ни влияе, но защо не еднакво? Защото хората имат различни характери и ценностни системи, върху които работят… или не. Както обичам да казвам на моите курсисти: Бог няма други ръце, освен нашите, и всичко около нас е строителен материал.

Учите другите как се постигат успех и щастие. Но каква е вашата лична истина за хармонията в живота?
– Моята лична философия е живот в баланс и чрез любов. Затова в книгата ми „Изборът любов“ не само давам практични съвети как се гради дълготрайна връзка, но обяснявам и защо първият ни избор във всяка ситуация би трябвало да е да обичаме и да приемаме. За мен семейството е изключителна ценност. Благодарна съм на прекрасния ми съпруг, който винаги ме подкрепя. Наслаждавам се и на майчинството – имаме две прекрасни деца, близнаци на 10 години. Цели 12 години чакахме благата вест, че ще станем родители. Минахме през много перипетии, но пък трудностите ме карат да ценя още повече обичта на близките. Смятам, че всяка жена е надарена със силата на създател – и това е важна тема в моите книги, като се започне от „Правилата на Царицата“ и „Бъди центърът на своята вселена“, та до „Дневник на вълшебствата“. Често в курсовете работя с дами, които вдъхновявам да подредят
приоритетите си. Днешната жена няма оправдание да търпи лишения, да се примирява друг да определя живота й.


Споменахте за преодоляване на трудности и че тъкмо те ни учат как да продъл- жим. Ще дадете ли още един пример?
– Баща ми премина отвъд, без да успее да се почувства напълно щастлив. След дълъг период на апатия и приливи на гняв, аз разбрах, че това е урок. В един момент животът просто свършва, независимо дали си готов. Спомних си, че като дете мечтаех да пиша – и ето, моите 10 книги вече са факт! По прекрасната обратна връзка с читателите ми разбирам колко много им помага написаното от мен. Получих престижните награди „Писател
на 2022 година“ и „Дама на 2022 година“ в категория „Будител“, пък и още куп отличия не само у нас, а и в чужбина – включително GRAND PRIZE UNIVERSE VIENA 2022. След 25 години обучение осъзнах, че в България няма цялостна система за личностно развитие, и създадох моя метод DIRECT CHANGE SOLUTION COACHING AND CONSTELLATIONS, вече надлежно патентован. Хиляди имат възможност да подобрят живота си чрез него!

Какво друго ви радва?
– Пътешествията. Тази дума включва тръпката от откривателството, от срещата с непознатото, от приключението. Посетила съм над 46 държави и не смятам да спирам. Обичам всички дребни женски удоволствия, споделянето с приятели, общуването в семейния кръг; книгите и досегът до изкуството
добавят цвят на моя живот.

Като заговорихме за семейството, може би има нещо важно, което пропускаме: връзката с рода… Съществу- ват ли неща от миналото, които може да ни попречат? Или да ни помогнат?
– Дори сам по себе си човекът е система, същото важи за семейството, за рода, за фирмата… Ако някой изпълнява добре функциите си в системите, получава бонуси – здраве, пари, любов. Ако не, сполитат го неприятности. В една от най-търсените ми книги – „Силата на рода“, обяснявам кое е  правилното взаимодействие в системата с нашите родители и с предците ни. Всяко дете приема като истина онова, което получи като информация от майка си и от баща си (а те – от своите родители). Започва се от позволено и забранено, от понятията за добро и зло. Някои вярвания обаче са остарели и ако това не се осъзнае, животът преминава според чужди сценарии.

Заслужава ли си да гледаме назад, или е по-добре да се концентрираме в насто- ящия момент?
– През главите ни ежедневно дневно минават хиляди мисли, над 80% от тях са негативни и/или се повтарят. Това „зацикляне“ не е безобидно, защото влияе на нашите чувства, които пък ни стимулират за действия. Енергията следва фокуса на внимание, както обяснявам в книгата ми „Енергията: Презареждане“. Задайте си въпроса къде отдавате своето внимание – ако постоянно се тревожите, значи проектирате стар негативен опит и се програмирате за
такова бъдеще. Ако изпитвате мъка, апатия, вина, срам, тъга, гняв – то вероятно живеете в миналото. И при двата сценария ограбвате настоящето си. А единственият момент, който ни принадлежи, е тук и сега.

Понякога човек си казва „Това е само мечта…“ за нещо, което много иска да му се случи. Трябва ли да отхвърляме като нереализуемо това, което ни се струва като сюжет от роман?
– Да отричаш мечтите си значи да не разбираш нуждите си. Човек без мечти отдава всичките си ресурси, за да сбъдва мечтите на другите. А и нали тъкмо гоненето на мечтите променя света! Днес нямаше да имаме електричество, автомобили и интернет, ако никой не се осмеляваше да мечтае.

Откъде да започнем, ако искаме да променим нещата в правилната посока? Възможно ли е едно пътешествие да се превърне в пътуване към себе си?
– Най-голямото пътешествие е пътуването към себе си. Всичко, което води до личностна промяна, отговаря на поредица от важни въпроси: Кой съм аз? Какво е ценно за мен? Какъв живот бих искал? Искреността в общуването със себе си, ясната визия и смелостта са основните „тухлички“ в градежа на щастието.

Leave a Reply

Your email address will not be published.